Houten speakerzuilen

houten speakerzuilenHouten speakerzuilen (2 jaar oud) voorzien van SEAS drivers, en alleen hoogwaardige componenten gebruikt voor de drivers en crossover’s.

De bekisting is van berken multiplex spanten, en volgens de Gauder Rib methode opgespannen met vijf draadeinden. 

De kasten zijn 50 kg per stuk, en voorzien van diverse notenhouten accenten.

Specificaties van deze luidsprekers

Ik ben een groot fan van berken multiplex. Het is sterk, stabiel, fijn te bewerken, heeft een grote massa, en de vele laagjes geven een prachtig effect als je het behandelt met hardwaxolie. Toen ik mijn eerste set luidsprekers bouwde, was de materiaalkeuze dus makkelijk: berken multiplex. Deze speakers zijn een bonte verschijning geworden, mede omdat ik het berken gecombineerd heb met notenhout accenten.

Ik heb de speakerkasten opgespannen, volgens de Gauder Rib methode, met draadeinden die het multiplex op spanning brengen. Resultaat: Nóg meer stijfheid, wat de laagweergave nóg strakker maakt.

Deze SEAS CX871 kit is ontwikkeld door Peter Noerbeak USA. De SEAS drivers worden hoofdzakelijk gebruikt door speakerfabrikanten in het hoogste segment, zoals Meridian.

Over het geluid: extreem helder, en ze gaan laag, tot de 26 Hertz, dus geen subwoofer nodig. Deze set speelt met gemak de meeste merken weg uit het hogere segment.

Waarom grote speakers?

Het is een veel gehoorde klacht en frustratie bij de aanschaf van luidsprekers: luidsprekers passen niet in het interieur, en moeten weggestopt worden. Het worden dan vaak kleine of smalle luidsprekers die, door het geringe volume van de kast, een groot nadeel hebben: ze gaan in de lage frequenties niet lager dan ongeveer 55 Hertz. Je mist dus een belangrijk spectrum in de muziek: van 55 Hertz tot ongeveer 26 Hertz.

Men plaatst vaak een verborgen subwoofer om dit lage spectrum te compenseren. Probleem is dat een subwoofer bijna onmogelijk exact te matchen is met de weergave van de luidsprekers.  Sommige frequenties worden dan dubbel weergegeven terwijl ze nét niet overeenkomen, en klinken dan als een brei. Een strakke weergave in het lage spectrum bereik je alleen met speakers die het gehele spectrum weergeven. Zonder externe subwoofer dus. Daarom prefereer ik luidsprekerboxen met een groot volume, om minimaal 26 Hertz in het laag te behalen.

Als je ze zelf maakt, kan je zorgen dat ze wél in je interieur passen.

Liever andere houten luidsprekerboxen?

Ik maak deze speakers ook op maat naar wens met fineer in vele houtsoorten. Lees verder over deze speakers of stuur me direct een mail of bel me (06 – 2444 9774) voor een vrijblijvende prijsopgave.