Houten speakers

Als muziekliefhebber houd ik van goed geluid. En wat is er nog mooier dan mijn passie voor muziek en hifi te combineren met het werken met hout?
Daarom ben ik gespecialiseerd in houten luidsprekers.

Ik gebruik uitsluitend hout en écht fineer. Vrijwel alle luidsprekers zijn bekleed met HPL (kunststof fineer). HPL veroudert door UV straling. Hout of écht fineer gaat een leven lang mee.

Vraag me naar de vele mogelijkheden, en ik ga samen met jouw specifieke wensen unieke houten speakers ontwerpen.

Houten luidsprekers ontwerpen

Bouw van houten speakers in mijn werkplaatsDe meeste speaker fabrikanten bezuinigen op de omkasting om de speakers betaalbaar te houden. Hier is veel winst te behalen qua looks en geluidsweergave (meer stijfheid en massa = strakkere laagweergave). Ik gebruik alleen hout en echt houtfineer, wat veel duurzamer is dan plastic nep-fineer (HPL).

Ik ontwerp samen met jou unieke speakerkasten, waarbij ik bijvoorbeeld rondingen combineer met strak fineerwerk. Want wie zegt dat grote speakers niet mooi kunnen zijn, en bij het interieur kunnen passen? Wil je tóch liever wat kleiner en compacts? Geen probleem, alles is mogelijk.

Iets unieks dus, waarbij ik uiteraard rekening hou met akoestische eisen en kastvolumes.

Welke speaker onderdelen gebruik ik?

Het ontwerpen van een goed klinkende speaker is zeer complex (volumes, crossovers, bassreflexpoort etc.) Ik ga dus niet het wiel opnieuw uitvinden, want er zijn vele speaker kit verkrijgbaar die hun kwaliteit allang bewezen hebben. Die kits bouw ik in in een prachtige kast, waarbij ik uiteraard rekening hou met berekende kastvolumes en basreflexpoort afmetingen zoals de ontwerper het bedoeld heeft.

De speakers in de grote boxen zijn op basis van een SEAS kit, voorzien van hoge kwaliteit SEAS-drivers, die door veel gerenommeerde merken alleen worden toegepast in het hogere segment. Ze zijn vrijblijvend te beluisteren op afspraak. Heb je liever een ander model of ander merk drivers? Geen probleem.

Welke houtsoorten voor luidsprekers?

Diverse fineer voor houten speakersAlle houtsoorten zijn mogelijk. Ik werk echter liever niet met tropisch hardhout.

Het is zelfs mogelijk om luidsprekers te laten maken met bijpassend tv audio meubel in dezelfde fineersoort. Sterker nog: als ik fineer bestel met bookmatching, kan ik het hifi meubel én de luidsprekers maken van fineer uit dezelfde boom.

Waarom zelfgemaakte houten speakers?

Het is een veel gehoorde klacht en frustratie bij de aanschaf van luidsprekers: ze passen niet in het interieur, en moeten weggestopt worden. Het worden dan vaak kleine of smalle luidsprekers die, door het geringe volume van de kast, een groot nadeel hebben: ze gaan in de lage frequenties niet lager dan ongeveer 55 Hertz. Je mist dus een belangrijk spectrum in de muziek: van 55 Hertz tot ongeveer 30 Hertz.

Men plaatst vaak een verborgen subwoofer om dit lage spectrum te compenseren. Probleem is dat een subwoofer bijna onmogelijk exact te matchen is met de weergave van de luidsprekers. Sommige frequenties worden dan dubbel weergegeven terwijl ze nét niet overeenkomen, en klinken dan als een brei. Een strakke weergave in het lage spectrum bereik je alleen met speakers die het gehele spectrum weergeven. Zonder externe subwoofer dus. Daarom prefereer ik luidsprekers met een groot volume, om minimaal 34 Hertz in het laag te behalen.

Als je ze dan zelf maakt, kan je zorgen dat ze wél in je interieur passen.

Kleine draagbare houten speaker

Retro houten speakers

Een kleine draagbare houten speaker die gezien mag worden. Top klasse versterker en woofers zorgen voor een sublieme geluidsweergave. Gefineerd met notenhout in bookmatching stijl. De actieve VU meters met verlichting geven deze houten bluetooth speaker de ultieme retro look.

Bekijk alle specificaties en foto’s van deze houten bluetooth speaker.

 

 

Houten speakers met notenfineer

Houten zelfbouw speakers

Deze speakers hebben een constructie van MDF-hout afgewerkt met Amerikaans notenhout. De strakke kasten hebben een druppelvorm. Dit is niet alleen om esthetische redenen. De ronde vorm biedt voordelen ten opzichte van de klassieke rechthoekige luidsprekerkast. Door de afgeronde vorm staan de zijkanten niet recht tegenover elkaar. Hierdoor kunnen geluidsgolven niet constant weerkaatsen naar beide zijdes, wat ongewenste resonanties veroorzaakt.

Aan de binnenzijde heb ik 11 spanten verlijmd, waardoor de stijfheid van de kasten aanzienlijk verhoogd is. Deze stijfheid is cruciaal voor een strakke laag weergave.

De drivers zijn van SEAS.

Bekijk alle specificaties en foto’s van deze zelfbouw luidsprekers met SEAS speakers.

Houten speakers van multiplex

Houten luidsprekerboxen

Ik ben een groot fan van berken multiplex. Het is sterk, stabiel, fijn te bewerken, heeft een grote massa, en de vele laagjes geven een prachtig effect als je het behandelt met hardwaxolie. Toen ik mijn eerste set luidsprekers bouwde, was de materiaalkeuze dus makkelijk: berken multiplex. Deze speakers zijn een bonte verschijning geworden, mede omdat ik het berken gecombineerd heb met notenhout accenten.

Ik heb de speakerkasten opgespannen, volgens de Gauder Rib methode, met draadeinden die het multiplex op spanning brengen. Resultaat: Nóg meer stijfheid, wat de laagweergave nóg strakker maakt.

Bekijk alle specificaties en foto’s van deze speakerzuilen.

Over meubelmaker Joep Slooten

Als meubelmaker kan mijn creativiteit de vrije loop laten gaan om een prachtig meubel voor jou te ontwerpen en te realiseren. Als groot muziekliefhebber houd ik van goed geluid. En wat is er nog mooier dan mijn passie voor muziek en hifi te combineren met het werken met hout? Daarom ben ik gespecialiseerd in houten luidsprekers.

Ik doe ook make-overs. Heb je vintage speakers die nog fantastisch klinken, maar de kasten zijn versleten? Ik maak er nieuwe kasten voor met dezelfde vintage uitstraling.

Stuur me een mail of bel me (06 – 2444 9774) voor een vrijblijvende prijsopgave voor (jouw eigen variant van) deze houten luidsprekers.