Zelfbouw luidsprekers met SEAS speakers

Zelfbouw luidsprekers met Seas speakers

Deze zelfbouw luidsprekers hebben een constructie van MDF-hout afgewerkt met Amerikaans notenhout.

De strakke kasten hebben een druppelvorm. Dit is niet alleen om esthetische redenen: een ronde vorm heeft voordeel ten opzichte van de klassieke rechthoekige luidsprekerkast. Door de afgeronde vorm staan de zijkanten niet recht tegenover elkaar. Hierdoor kunnen interne geluidsgolven niet constant weerkaatsen naar beide zijdes, wat ongewenste resonanties veroorzaakt. Ook aan de buitenzijde heeft de druppelvorm voordelen, doordat de ronde vorm de ongewenste geluidsgolven sneller “uitdooft”. Want er zijn vrijwel altijd verstoringen in luisterruimtes. Tenzij je alle muren volplakt met eierdozen of geluidsisolatie, zodat alle geluidsgolven direct uitgedoofd worden. Niet realistisch dus.

Aan de binnenzijde heb ik de kast voorzien van 11 spanten, die de stijfheid van de kast vergroten. Deze stijfheid is cruciaal voor een strakke laag weergave.

SEAS speakers

De drivers zijn van SEAS. Deze SEAS CX871 kit is ontwikkeld door Peter Noerbeak USA.

Seas drivers worden hoofdzakelijk gebruikt bij merken in het hoogste segment, zoals Meridian bijvoorbeeld

Over het geluid: extreem helder, en ze gaan laag, tot de 25 Hertz, dus geen subwoofer nodig. Deze set speelt met gemak de meeste merken weg uit het hogere segment.

Afwerking zelfbouw luidsprekers met SEAS speakers

De afneembare roosters met speakerdoek zijn onzichtbaar bevestigd. Ik heb ze voorzien van sterke magneten, die ook onder het noten fineer zitten. Onder de kasten zit een natuurstenen voet om ongewenste trillingen naar de vloer te verminderen.

Waarom zelfbouw speakers?

Het is een veel gehoorde klacht en frustratie bij de aanschaf van luidsprekers: luidsprekers passen niet in het interieur, en moeten weggestopt worden. Het worden dan vaak kleine of smalle luidsprekers die, door het geringe volume van de kast, een groot nadeel hebben: ze gaan in de lage frequenties niet lager dan ongeveer 55 Hertz. Je mist dus een belangrijk spectrum in de muziek: van 55 Hertz tot ongeveer 25 Hertz.

Men plaatst vaak een verborgen subwoofer om dit lage spectrum te compenseren. Probleem is dat een subwoofer bijna onmogelijk exact te matchen is met de weergave van de luidsprekers.  Sommige frequenties worden dan dubbel weergegeven terwijl ze nét niet overeenkomen, en klinken dan als een brei. Een strakke weergave in het lage spectrum bereik je alleen met speakers die het gehele spectrum weergeven. Zonder externe subwoofer dus. Daarom prefereer ik luidsprekers met een groot volume, om minimaal 30 Hertz in het laag te behalen.

Als je ze zelf maakt, kan je zorgen dat ze wél in je interieur passen.

Interesse in zelfbouw luidsprekers met SEAS speakers?

Ik maak deze speakers op maat naar wens. Lees verder over houten speakers of stuur me een mail of bel me (06 – 2444 9774) voor een vrijblijvende prijsopgave.