DIY speakersCustom speakerbouw

Als groot muziekliefhebber hou ik van goed geluid. En wat is er nog mooier dan mijn passie voor muziek en hifi te combineren met het werken met hout?
Daarom ben ik gespecialiseerd in custom speakerbouw.

Ik gebruik uitsluitend écht fineer. Zo goed als alle speakers die worden aangeboden door de giganten, gebruiken HPL (kunststof fineer)

HPL verouderd o.a door UV straling. Echt fineer gaat een leven lang mee.

Vraag naar de vele mogelijkheden, en ik ga samen met jouw specifieke wensen unieke speakerkasten ontwerpen.

Ontwerp custom speakerbouw

De meeste speaker fabrikanten bezuinigen op de omkasting (plastic nep-fineer) om de speakers betaalbaar te houden. Hier is veel winst te behalen qua looks en geluidsweergave (meer stijfheid en massa = strakkere laagweergave). Ik gebruik alleen echt houtfineer, wat veel duurzamer is dan plastic nep-fineer.  Ik ontwerp samen met jou unieke speakerkasten, waarbij ik bijvoorbeeld rondingen combineer met strak fineerwerk. Want wie zegt dat grote speakers niet mooi kunnen zijn, en bij het interieur kunnen passen? Iets unieks dus, waarbij ik uiteraard rekening hou met akoestische eisen en kastvolumes. Wil je tóch liever wat kleiner en compacts? Geen probleem, alles is mogelijk.

Het is zelfs mogelijk om een bijzonder hifi meubel te laten maken met  bijpassende luidsprekers in exact dezelfde fineersoort naar keuze. Sterker nog: als ik fineer bestel met bookmatching, kan ik het hifi meubel én de luidsprekers maken van fineer uit dezelfde boom.

Welke componenten gebruik ik?

Het ontwerpen van een goed klinkende speaker is zeer complex (volumes, crossovers, bassreflexpoort etc.) Ik ga dus niet het wiel opnieuw uitvinden qua speakerbouw, want er zijn vele speaker kit’s verkrijgbaar die hun kwaliteit allang bewezen hebben, en die ik inbouw in een prachtige kast, waarbij ik uiteraard rekening hou met berekende kastvolumes en basreflexpoort afmetingen zoals de ontwerper het bedoeld heeft. De speakers die je hieronder ziet staan, zijn op basis van een SEAS kit, voorzien van hoge kwaliteit SEAS-drivers, die alleen worden toegepast in het hogere segment door veel gerenommeerde merken.

Onderstaande speakers zijn desgewenst vrijblijvend te beluisteren op afspraak. Heb je liever een ander model of ander merk drivers? Geen probleem, laat je wensen weten, en ik maak een vrijblijvende kostenopgave. Of heb je nog vintage Speakers staan die nog fantastisch klinken, maar de kasten zijn versleten? Ik maak er nieuwe kasten voor met dezelfde vintage uitstraling.

Custom speakerbouw met notenfineer

Deze speakers hebben een constructie van MDF-hout afgewerkt met Amerikaans notenhout. De strakke kasten hebben een druppelvorm. Dit is niet alleen om esthetische redenen, want een ronde vorm biedt enkele voordelen ten opzichte van de klassieke rechthoekige luidsprekerkast. Door de afgeronde vorm staan de zijkanten niet recht tegenover elkaar. Hierdoor kunnen geluidsgolven niet constant weerkaatsen naar beide zijdes, wat alleen maar ongewenste resonanties veroorzaakt.  Aan de binnenzijde heb ik 9 spanten verlijmd, door de stijfheid van de kasten aanzienlijk verhogen. Deze stijfheid is cruciaal voor een strakke laag weergave. De drivers zijn van SEAS. De afneembare roosters met speakerdoek worden heb ik voorzien van sterke magneten, die ook onder het noten fineer zitten. Onder de kasten zitten een natuurstenen voet om ongewenste trillingen naar de vloer te verminderen.

.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Custom speakerbouw met multiplex

Ik ben een groot fan van berken multiplex. Het is sterk en stabiel, fijn te bewerken, heeft een grote massa, en de vele laagjes geven een prachtig effect als je het behandelt met hardwaxolie. Toen ik mijn eerste set luidsprekers bouwde, was de materiaalkeuze dus makkelijk: berken multiplex. Deze speakers zijn een bonte verschijning geworden, mede omdat ik het berken gecombineerd heb met notenhout accenten.

Ik heb de speakerkasten opgespannen, volgens de Gauder Rib methode, met draadeinden die het multiplex op spanning brengen. Resultaat: Nóg meer stijfheid, wat de laagweergave nóg strakker maakt.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Waarom custom speakerbouw?

Het is een veel gehoorde klacht en frustratie bij de aanschaf van luidsprekers: luidsprekers passen niet in het interieur, en moeten weggestopt worden. Het worden dan vaak kleine of smalle luidsprekers die, door het geringe volume van de kast, een groot nadeel hebben: ze gaan in de lage frequenties niet lager dan ongeveer 55 Hertz. Je mist dus een belangrijk spectrum in de muziek: van 55 Hertz tot ongeveer 30 Hertz.

Men plaatst vaak een verborgen subwoofer om dit lage spectrum te compenseren. Probleem is dat een subwoofer bijna onmogelijk exact te matchen is met de weergave van de luidsprekers.  Sommige frequenties worden dan dubbel weergegeven terwijl ze nét niet overeenkomen, en klinken dan als een brei. Een strakke weergave in het lage spectrum bereik je alleen met speakers die het gehele spectrum weergeven. Zonder externe subwoofer dus.

Daarom prefereer ik luidsprekers met een groot volume, om minimaal 34 Hertz in het laag te behalen.

Over meubelmaker Joep Slooten

Als meubelmaker kan mijn creativiteit de vrije loop laten gaan om een prachtig meubel voor jou te ontwerpen en te realiseren. Ik werk in hout en staal en vele andere materialen. Niets is mij te gek! Interesse in een van de meubels op mijn website, op Facebook, of heb je zelf een wens of idee? Neem contact met mij op.

Anderen zochten – naast custom speakerbouw – ook op:

sonos, kef, monitor, dali, edifier, warfedale, harman, kardon, elac, audiopr, bose, yamaha, magnat.

Stuur me een mail of bel me (06 – 2444 9774) voor een vrijblijvende prijsopgave voor (jouw eigen variant van) deze custom speakers.